Tidskompskalkylator

Många är de frågor som kommit till SBF angående hur man enklast gör en grundinställning av sitt tidskomp och det är inte helt enkelt att svara på utan att det blir en lång e-post konversation.

Så vår vän Tony Bardalen från Norge gjorde slag is saken och programmerade en lättanvänd och mycket tillförlitlig kalkylator för att beräkna dina inställningar.

Tanka hem TAC.rar och packa upp till valfri mapp (använder du Mac rekommenderas programmet WineBottler för att öppna och installera filen)

Time Alignment Calculator by Tony Bardalen

När du startat programmet så har du två val at göra.
1. Antalet kanaler i ditt framsystem (1-vägs, 2-vägs eller 3-vägs)
2. Konfiguration av subbas (ingen bas, Mono eller Stereo)

Fyll nu i avståndet till dina högtalare i de fällt som blev redigerbara och tryck Calculate

Ett tips om du har högtalare installerade på instrumentbrädan och spelar upp i framrutan är att mäta från rutan istället för direkt från konen, du kommer då att få ett mer korrekt resultat.

Nu får du en uppsättning av värden som du matar in i din huvudenhet eller processor och därefter börjar det roliga finliret (men har du mätt noga så bör det mesta sitta på plats redan nu)

Om allt sitter som det skall så har du nu en ljudbild placerad mitt på instrumentbrädan, där de olika registren spelar ”ihop” på ett naturligt sätt.

Vi kommer att lägga upp en mer detaljerad guide för finjustering av tidskomp under vintern, under tiden kan ni själva labba och se vad som händer när man ändrar de olika värdena… i värsta fall är det bara att återställa till de värden du fick ut av TACn…

HAPPY TWEEK