Viktor Forsell – Chrysler 300C

Bilen är en Chrysler 300C SRT8 DUB-edition 2006. 6,1L Hemi V8 med 431HK & 571NM original. Relativt orörd förutom grillen & lyktkåporna som ingår i DUB-edition kitet monterat i USA innan den togs till Sverige.

Som för många andra började billjudsintresset redan med epa-traktorn. Då var fokuset snarare mycket ljud, och 4st 12 basar och dubbla framsystem inhandlades och monterades. Lagom till att epan fick börja köras ärvde Viktor sin mamma och pappas Saab 900 Turbo, så nu kunde han starta nästa projekt. Just då var det Lars K som härjade som värst inom bilstereo och showbilar. Och en dag när Viktor passerade ett hotell i Skellefteå så stod en av Lars K´s bilar utanför. Redan dagen efter traskade Viktor in på lokala Ljushoppen Nord i Skellefteå, och började undersöka möjligheterna till en mer avancerad anläggning. Sagt och gjort. Produkterna inhandlades och monterades i bilen. I tidningen Bilsport kunde man läsa om att man kan tävla i bilstereo. Lika bra att testa fullt ut och anmälan till Vallåkra lämnades in. 131 mil enkel resa utan egentligen veta vad som väntade. Förväntningarna var låga, och förvåningen blev total när Viktor ropades upp som 2a istället för toksist. Detta gav givetvis mersmak på mer tävlingar. Och det har blivit en hel del pallplatser, många olika varianter på bygge under flera år. Viktor hann även byta till en Toyota Supra MKIV som även den fick sin beskärda dos med ljud.

Sen tog Viktor lite time-out med tävlandet 2008 då all inspiration försvunnit, Supran såldes och Chryslern införskaffades. Men samma år hade Viktors mamma Marika, som också är ljudintresserad, drabbats av bilstereobacillen. Anläggningen planerades och byggdes vintern 2008. Tyvärr gick bilen till skrot under hösten efter att en lastbil kört in i bilen bakifrån. En ny bil införskaffades och har hitintills haft 3 olika anläggningar där den senaste även innefattar 5.1 ljud & bild och de lyckades bl.a. knipa en andra plats på EM tidigt i våras i klassen Multimedia Master. Parallellt med detta påbörjades bygget i Chryslern under sommaren 2009. Synd att låta Alpine F1 grejer ligga på hyllan, men tanken var egentligen inte att det skulle tävlas seriöst med bilen utan bara åka ut mest för att träffa folk. Men på Seastreams Garages tävling i våras, fortfarande mest på skoj skull, ställde Viktor upp i Master-klassen och vann. Trycket från medtävlandena och kompisarna på att fortsätta blev stort och då var det lika bra och fortsätta, och säsongen kröntes med en 3e plats på SM-finalen.
Anläggningen består uteslutande av komponenter från Alpine där stora merparten är Alpine F#1 Status. 5st Optimabatterier och ljuddämpad med drygt 220 plattor STP/Silent Coat, då Amerikanska bilar inte är kända för att vara så värst tysta invändigt. Kablage kommer från Hifi-världen och då främst från GamuT & Van den Hul. Ljudets karaktär är åt det hifimässiga hållet utan att för den skullen tappa dynamik. Finns stora kraftreserver att ta till i krävande musikstycken. Ljudet är avslappnat och mycket lättlyssnat under längre färder. Målet är att det skall gå att spela all sorts musik utan att behöva ändra någonting, vilket många förbluffade lyssnare kan intyga att så är fallet. All typ av musik har demats, allt från Mark Knopfler, Metallica, Gorilla Zoe till senaste will.i.am har spelats i bilen utan att göra någon besviken.

// Sören Octan Karlsson